Andelsjordbruk

Andelsjordbruk uppstod ur behovet att veta var maten kommer ifrån och vad det är man stoppar i munnen. Man ville ha giftfri mat som var lokalt odlad och färsk. Att det också bidrar till mer gemenskap både med andra kunder och med jordbrukaren är andra saker som det för med sig.

I ett andelsjordbruk delar man också risken med ”sin bonde”. Man betalar andelen/andelarna på förhand så att bonden vet hur mycket den ska odla. Förberedelserna börjar redan under vintern. Väder och andra faktorer spelar in i vad som blir bra just det aktuella året. Odlaren gör så gott den kan och blir det mer än beräknat får kunderna mer. Men händer något oförutsett kan det bli mindre.

Restenäsdalens andelsjordbruk startade 2017 i Restenäsdalen utanför Ljungskile. Andelen köper man på förhand under vintern och kan sedan hämta ut sina grönsaker från ca midsommar och 20 veckor framåt. På detta sätt stöttar du oss till att göra alla inköp och förberedelser i god tid. Vi strävar efter att odla en stor mångfald av grönsaker och att odla med omtanke om allt levande.

För aktuella priser och anmälan, se gärna facebooksidan "Restenäsdalens andelsjordbruk" eller kontakta mig här via hemsidan.

Leader - projektstöd för "Ett ekologiskt och ekonomiskt hållbart jordbruk"

Under 2017 erhöll Restenäsdalens andelsjordbruk projektmedel från Leader. Det ansökta projektet syftade till att utveckla "Ett ekologiskt och ekonomiskt hållbart jordbruk". Medlen har gjort det möjligt för oss att redan från start investera i bland annat en tvåhjulstraktor med alla tillbehör som avsevärt snabbar på och underlättar arbetet men också med timmar för att skapa alla infrastruktur som behövs i uppstarten av ett jordbruket, t.ex. montering av växthus och uppsättande av rådjur -och snigelstaket. Detta bidrag som leder till landsbygdsutveckling av lokalt producerad mat är vi mycket tacksamma för!

EU_grund Leader programmet leader-logo