Livsfilosofi, odling, enklare liv, harmoniskt liv, begränsa sig

Det är lätt att jaga upp sig över dagens till synes outsinliga ström av information och delgivande av fantastiska upplevelser från alla håll och kanter. Det finns så otroligt mycket fantastiskt där ute, precis som mycket hemskt. Hur ska man begränsa sig?

Jag försöker tänka att det som kommer i min väg är prioriterat, i smått som i stort. Om vi börjar med odlingen så vill jag börja med det som odlats här i trakten sedan generationer tillbaka. Jag börjar där och sedan fortsätter jag att experimentera mig fram med olika sorter och annat exotiskt. Jag vill först och främst få god mat och näring på bordet av sådant som är bra att äta för mig och min familj. Därför försöker jag ta det hela med ro när jag överöses av vackra bilder på frösådder som startades för månader sedan. På samma sätt resonerar jag när jag passerar tiggare, jag försöker tänka att den här personen har korsat min väg och jag kan alltid ge något till några få personer men inte rädda alla i nöd. Eller vänner, det är lättare att umgås ju närmre de bor och varför inte läsa lokaltidningen före världsnyheterna?

Om jag vill leva ett harmoniskt liv med mindre stress än i mitt ”gamla liv” (se om Odla -Att ta saker med romig på hemsidan), vilket jag vill så måste jag ifrågasätta alla val jag gör i vardagen. Är det t.ex. nödvändigt för mig att odla chili som kräver 9 månaders mognad i Sverige, berikar det mig i samma mån som det arbete som krävs? Jag har små barn och det viktigaste utöver det basala (mat och tak) som står över allt är att jag kan vara med dem, alltså ha tid att bara vara i nuet lite grann. Jag har märkt att detta inte är något som kommer per automatik för mig, jag måste öva varje dag att bara vara.

Så för ett enklare liv behövs begränsningar, skala bort så mycket onödigt som möjligt, i år blir det antagligen ca fyra tomatsorter, två paprikasorter och två chilisorter bland mycket annat. Och jag väntar ett tag till med att så. Låter vintern ha sin tid, tittar ut över trädgården en gnutta och funderar på vad jag ska utveckla till nästa år.