Det finns lika många sätt att odla på som det finns önskningar från den som vill odla. De prioriteringar man gör beror på ens egen önskan om vad man vill åstadkomma. När man ska så, hur mycket man ska så, var man ska så... beror på ens grundinställning. En grundinställning som också kan förändras med åren som går. Kanske är det därför det kan bli så komplext att odla? Lika svårt som att det vara att veta vad man vill, lika utmanande och stimulerande kan det också bli.

Därför är det också svårt att säga vad som är rätt och fel när det kommer till att odla. Det finns förvisso tekniker som alla kan använda. Men var och en behöver arbeta sig fram till sin egen odling. Var ska man då börja? Hitta någon som åstadkommer det du vill och försök imitera. Fråga om råd för olika tekniker du behöver för att nå dina mål. Det bästa är att börja någonstans, sätt igång. Det måste inte bli perfekt från början. Vet du inte vad du vill, fundera, kommer du inte fram till någonting med tankens kraft? Sätt då spaden i jorden så märker du snart vad som blir bra och inte. Ta ett steg tillbaka, fundera på vad som hände, gör om, gå vidare och för varje år blir det lite bättre.

Mina önskningar och drömmar just nu är ett enkelt liv i nära kontakt med naturen där jag känner en trygghet i att veta att jag kan klara mig på det som finns i min omedelbara omgivning. Det ger trygghet och glädje. Sedan ska jag försöka göra detta på ett vackert sätt som även gynnar människor och djur i min omgivning och det ska inte inskränka på min inre balans. Jag vill ha både en yttre och en inre hållbarhet. Därför gäller det att sätta rätt och realistiska mål. Desto lättare om man vet innan vad det är man vill få ut av den tid man investerar.

Nu har jag gått igenom alla mina fröer och inser att jag har på tok för mycket påsar. Hur blev det såhär? Jag får ta ett steg tillbaka och fundera på vilka fröpåsar jag behöver idag. De jag inte vill ha har förvandlats till överskott och det behöver jag göra mig av med. Kanske kan jag byta till mig någonting annat eller ge det till någon som behöver dem bättre? Kanske ger jag dem tillbaka till naturen och gör ett experiment och ser om de gror någonstans i det vilda. Vild plantering.

Eftersom mitt övergripande mål är att leva ett enkelt liv nära naturen och med respekt för naturen så måste jag alltid ifrågasätta de val jag gör dagligen. Kommer det här att leda till ett enklare liv närmre natuen?

Vill du ha mycket blommor och fjärilar, vara självförsörjande, ha 20 olika tomatsorter att smaka på eller skapa en spännande trädgård med stor mångfald? Vilket är ditt övergripande mål?