äpple_getingar

Getingar har tuggat på äpplet

Min yngste son frågade om jag kunde hämta några plommon från trädgården men när jag kom dit blev jag helt förskräckt! För några dagar sedan var trädet fullt av fina frukter (första året det gav frukt) och nu såg det för blotta ögat ut som om någon varit där och pallat allihop.Och det är inte bara plommonen som blir uppätna utan de verkar gilla äpplen också.

Ska jag ha ihjäl getingarna?

Men detta verkade inte troligt och när jag tittade närmare hängde kärnan kvar med ett tunt, genomskinligt skal. Jag insåg strax att det var getingar som ätit upp vartenda ett. Just i år har det varit ovanligt mycket getingar. Samma kväll blev äldsta sonen stungen av två stycken som byggt bo bak i skogen där han lekte. Nu till frågan: blev jag arg och köpte insektsmedel och sprayade vilt omkring mig i trädgården? Nej.

Getingen i naturen

getingbo

Getingbo i en gammal fågelholk

Som den sanne ekologen/permakulturistan insåg jag också att det säkerligen finns en given plats för getingar i naturen. Som i allting får man ta det onda med det goda. Så vad är det goda med getingar? Getingar är allätare och på våren pollinerar de fruktträden i jakt på blommornas nektar. De rensar även rent bland matrester och skit i hönsgården. Getingar i sin tur blir mat åt grävling, rödräv, trollsländor, olika fåglar, bland annat skator, vilka det också funnits gott om i år kring vår tomt. I allmänhet har det varit mycket insekter i trädgården i år och om det beror på att trädgården utvecklats ännu mer i mångfald och höjdled eller om det beror på den torra varma våren kan jag inte säga än.

Vad ska jag göra?

Tills vidare så väntar jag på att naturen jämnar ut resurserna genom tillgång och efterfrågan samt fyller på den uttorkade dammen för att locka trollsländorna tillbaka. Jag ser också till att det finns  gott om boplatser åt fåglar i min närhet. När träden och buskarna vuxit sig stora och ger mer frukt kommer svinnet inte att märkas lika mycket, det ska finnas så att det räcker åt djurlivet också. Balansen uppstår i att det inte finns oändligt mycket boplatser åt getingar eller skator. Boplats, mattillgång och predatorer/sjukdomar sätter begränsningarna för populationsstorleken, det  är jag som har för lite ätbart än så länge. Ingen anledning att oroa sig alltså utan snarare ska jag glädjas åt att det finns mer liv i min trädgård för varje år som går! Det är mångfalden av arter som ger hållbarheten.

Du kan läsa mer om getingar på t.ex. wikipedia.