Enkelhet kan vara så mycket olika saker, men för mig handlar det om att sträva efter att göra precis så mycket som jag kan göra utan att känna mig otillräcklig. Att ha en känsla av att jag klarar av det jag tänkt mig utan att drabbas av en känsla av oro. Det är så lätt att för mig att se möjligheter, den ena framgången öppnar dörrar till en annan möjlig utveckling och det kan bli så att det inte blir paus emellan nya saker. Fast det är ju jag som bestämmer, jag måste ju inte hoppa på alla nya saker bara för att jag skulle kunna. Jag spelar ett spel med min son på min mobil, ett odlingsspel :), och det slår mig att i början så har man överblick över allting, men ju längre man kommer, desto mer möjligheter öppnar sig, det går framåt i allt snabbare takt men det leder också till att det blir mer att hålla ordning på, och det är lätt att glömma bort att stanna upp och vara tacksam för det man uppnått.

Mindfulness, närvaro i nuet

Det kan vara därför det är så populärt med ”mindfulness” numera. Det krävs att vara här och nu, att stanna upp och njuta av det man har omkring sig innan man rusar in i nästa aktivitet. Jag vet en del som tar bort sociala media från sina liv, begränsar sig, det är ju att skala av då man får färre intryck och färre möjligheter. För idag är ju problemet att vi får för många möjligheter med så många beslut som ska fattas varje dag att vi blir stressade.

Många beslut att fatta som egenföretagare

Nu när jag startat eget företag så står jag ofta inför väldigt många beslut, smått som stort, vilka påsar ska jag ha eller om jag ska ta lån och investera i dyra maskiner eller anställa någon? Det kan ta mycket tankeverksamhet och planeringstid att fatta alla beslut. För var och en står vi också i vardagen inför många beslut, hur ska vi spendera semester, vilka kläder ska vi ha, var ska vi fira jul, vilket elbolag, bank ska jag ha, vilken skola ska barnen gå på osv. Det går att rada upp en oöverstiglig mängd beslut som ska fattas, ju mer resurser i form av materiell standard vi har, desto fler beslut ska fattas. Ju noggrannare vi är i våra beslut, desto mer tid tar det och desto mindre tid över till att ”bara vara”.

Att bara vara

Det är detta ”att bara vara” som jag tror att många längtar efter. En kravlöshet, att ha mindre i huvudet att tänka på. I förra inlägget skrev jag om familjer som ”kastat loss”. Det som de gör är att de begränsar sig, dels åker de iväg till en tillvaro som de inte vet så mycket om och därmed minskar de valmöjligheterna. Dels minskar de också sin ekonomiska budget så att det i sig blir begränsande.

Hitta rätt där vi är just nu

Men kan vi inte göra samma sak där vi befinner oss just nu? Handlar det inte då om att våga säga nej och sätta upp sina egna begränsningar? Ett exempel är från en ekologisk grönsaksförsäljning som jag besökte i Dalarna för några veckor sedan. Ägaren hade en dags försäljning i veckan, på samma dag som han alltid haft och oavsett om det var kunder som väntade eller inte så tog han sin lunchrast i en och en halv timme, även på fredagen. Att veta vad man själv behöver för att må bra och att våga sätta sina ramar utifrån det. Då är vi där igen, att lyssna på sig själv, vad behöver jag för att må bra, vad passar mig? Självklart tycker jag vi alla ska försöka hitta den plats i livet där vi passar bäst in, men sedan när vi gjort det gäller det att hitta lagom dos av allting för att det ska bli balans i livet :)