Om mig

Angelica Af Ekenstam Permakultur Trädgårdsdesign Coaching

Bakgrund

Jag heter Angelica af Ekenstam och var fram till februari 2015 doktorandstuderande inom växtekofysiologi vid Göteborgs Universitet. I grunden har jag en magister i biologi och utbildningen bestod i mycket blandade kurser av till en början av matematik, fysik, miljövetenskap, programmering och mot slutet biologi.

Permakultur blev snabbt en passion efter att jag först hörde talas om det via en kollega på universitetet 2011. Det blev en ihållande passion och det var ett måste, ett kall kanske, att få arbeta med frågor om hur man med hållbar odling kan stoppa klimatförändringar, odla min egna mat och hjälpa andra dit också, få leva närmare naturen, skapa gemenskap, minska svält och fattigdom... Med två små barn fanns mycket liten tid för en hobby vid sidan om arbetet. Jag tyckte också att vi visste tillräckligt om klimatförändringarna nu, för mig var det dags att göra någonting åt dem!

Beslutet

Innan beslutet att avbryta så var jag halvvägs igenom min doktorandutbildning men jag kunde inte sluta tänka på permakultur. Hösten 2014 blev jag sjukskriven för stressreaktion på väg mot utbrändhet och åkte därefter med familj till La Gomera vid Kanarieöarna i fem veckor. Jag gick på yoga, vandrade i solnedgången längs med havet, träffade kloka människor och slappnade av. Jag fick i mig nötter av misstag som jag är allergisk mot och medicinerna fungerade inte som de brukade och jag blev allvarligt rädd för att mitt liv skulle ta slut där och då. Jag låg i sängen medan mina barn hoppade på mig och insåg att det enda som räknades här i livet var att kunna finnas kvar och sprida kärlek. För att kunna det måste min tanke hänga ihop med min handling och det måste börja nu, livet kan ta slut när som helst. Det löste sig i alla fall med medicin på det lokala sjukhuset till slut. Jag hade tagit ett beslut, från och med nu skulle jag göra allt för att känna mig harmonisk och lycklig.

Om Angelica af Ekenstam Permakultur

Första året

Direkt efter beslutet ringde jag förskolechefen på barnens förskola för jag visste att de ville göra om sin trädgård. Jag hade haft en föreläsning om permakultur hösten 2014 under deras hållbarhetsvecka så de kände till mitt intresse. Efter diskussioner med personalen bestämde de sig för att de ville ha en permakulturträdgård och jag kunde få utföra jobbet! Jag startade enskild firma och från mars – oktober hjälpte jag till med en totaltransformation av deras trädgård. Jag har jobbat mindre och haft mer tid med relationer och jag har varit ute i naturen mer. Det gav mig en fantastisk möjlighet att jobba med permakultur och skaffa mig erfarenhet. Under hösten fick jag ett till jobb i en privatträdgård vilket fortsätter 2016.

Fortsättning

Nu jobbar jag med att göra trädgårdsdesigner med permakulturredskap för alla som vill ha en helhetsplan och även åt att hålla kurser för att hjälpa andra hjälpa sig själva. Med de lättillgängliga E-kurserna på hemsidan kan jag nå fler som vill komma igång med det praktiska. I mitt närområde utför jag även anläggningsjobb.

Jag vill sprida kunskapen om att odla sin egen mat på ett hållbart, enkelt sätt och jag  så att det finns tid för relationer och att njuta av livet här och nu. Förutom att odla sin egen mat vill jag även belysa vad vi kan äta och när. Att äta efter säsong ger bättre hälsa, det är klimatsmart, hållbart och leder till att man blir mera i samklang med naturen!

Anna-Karin Strandberg och Anglica af Ekenstam Yoga Permakultur

Samarbete

I september 2015 höll Anna-Karin Strandberg, som är dansyogalärare bland annat, och jag en kurs i Yoga och permakultur. Under 2016 kommer vi samarbeta med distanskurser som kombinerar yttre och inre hållbarhet. Vi håller ett seminarium på omställningssatsningen ”Café planet” i januari 2016 om yoga och permakultur.
Anna-Karin bor nära havet mellan Uddevalla och Ljungskile och har två vuxna söner. I trädgården mår hon som bäst och där odlar hon örter, blommor och grönsaker samt skapar installationer och naturrum för sinnesro och meditation. Med bakgrund som team-sekreterare inom sjukvården, allmän-medicin och psykiatri, bytte hon spår fullt ut för tio år sedan, då naturmedicin och ayurveda alltid känts närmre hennes livsstil, en hållbar livsstil, vilket är viktigt för Anna-Karin. Hon är certifierad massör sedan tre år, svensk klassisk, Raindrop, Fot-reflexologi och Energi-massage samt går under utbildning till ört-fyto-terapeut.

Livsfilosofi

Som en parallell gren i min personliga utveckling är medvetengörandet av meningen med livet och sökande efter lycka. Att utveckla mig själv som människa, ifrågasätta vad jag gör, hur jag känner mig och vad jag står för. Jag tror att en hållbar framtid för oss levande på jorden kräver dels en yttre hållbar livsstil och en inre hållbar livsstil. Lyckliga människor fattar bra breslut för sig själva och för andra. Lyckliga människor har medkänsla för sin omgivning och det leder till goda saker, lyckliga människor motverkar förstörelse.